Tápanyag az agynak
A kutatók figyelmeztetnek arra tényre, hogy a higany a kismama szervezetébe jutva káros hatással lehet a magzat fejlődő idegrendszerére, de a halban található telítetlen zsírsavak, és egyéb tápanyagok döntő szerepet játszanak a magzat kognitív fejlődésében.
A kutatócsoport megvizsgálta a 6 hónapos újszülöttek kognitív képességét, és összehasonlította az eredményeket azoknak a gyermekeknek az eredményeivel, akiknek az édesanyja rendszeresen fogyasztott halat a babavárás ideje alatt.
A kutatók szerint a legvalószínűbb magyarázat az, hogy rendkívül jó hatással van a halból készült ételek fogyasztása a magzatra, mivel megfelelő tápanyagokat tartalmaz a húsa. Különféle halak lehetnek az étrenden, a szakemberek azonban elsősorban a lazacot, a tonhalat és a szardíniát javasolják. (Forrás: Napidoktor.hu)