Súlyfelesleggel összefüggő rosszindulatú daganatok

Súlyfelesleggel összefüggő rosszindulatú daganatok

Sokan hallottak már arról, hogy a súlyfelesleg növeli bizonyos betegségek, például a cukorbetegség vagy a szív-és keringési betegségek rizikóját. Azt viszont még a leginkább egészségtudatos kategóriába tartozó, felsőfokú végzettségű nők közül is csak kevesen tudják a felmérések szerint, hogy összefüggés van a súlytöbblet és bizonyos rákfajták kialakulásának kockázata között.

2017 februárjában a WHO Nemzetközi Rákkutatási Hivatala és az Európai Elhízástudományi Társaság együtt hívja fel a súlyfelesleggel élők figyelmét a fokozott rákrizikóra. Milyen daganatok kockázatát növeli az elhízás, és megelőzhető-e az életmód megváltoztatásával a rák?

Az utóbbi években több, nagy esetszámot áttekintő összefoglaló tanulmány is arra a megállapításra jutott, hogy van összefüggés bizonyos, az életmóddal összefüggő rosszindulatú daganatfajták előfordulási gyakorisága és a túlsúly vagy elhízás fennállása között. Abban mindenki egyetért, hogy legjobb a rákot megelőzni, ezért nagy jelentőségű az a tény, hogy a tíz leggyakoribb rákfajta nagy részét megelőzhetjük az egészségtudatos életmóddal. Magyarországon különösen fontos a daganatmegelőzés, hiszen mind a túlsúly, elhízás, mind a daganatos megbetegedések számát tekintve a világranglista élmezőnyébe tartozunk.

A tápláltsági állapot kategóriák megállapítása a testtömegindex – BMI – alapján történik, így normális, túlsúlyos és elhízott tartományba sorolhatóak az emberek. A nagyobb súly- és zsírfelesleg általában nagyobb rákkockázatot jelent, ennek mértéke függ még a daganat típusától és a nemtől is.

Jelenleg is intenzív kutatások folynak a súlyfelesleg és a rákkockázat-növekedés közti kapcsolat okainak feltárására. A legvalószínűbb ok a súlytöbblettel összefüggő alacsony szintű krónikus gyulladás a szervezetben, amely az immunrendszer működését kedvezőtlenül befolyásolja, és hosszú távon a DNS-t is károsítja.

Azonban a leggyakoribb rosszindulatú daganatok harmada megelőzhető!

A testsúlyfüggő rákrizikó megelőzésében elsődleges fontosságú a súly- és zsírfelesleg, és ezen belül a zsigeri zsírtömeg csökkentése. Hosszú távú cél az egészséges testsúly és zsír-izom arány elérése és megőrzése. A fogyást segíti, de önmagában is képes a rákrizikó csökkentésére a fizikai aktivitás fokozása. Emellett fontos az egészségtudatos étkezés: a megfelelő rostbevitel, a vörös húsok fogyasztásának korlátozása. A felsorolt tényezőkön felül az alkoholfogyasztás, az aktív és passzív dohányzás fokozza a rák kockázatát, míg a szoptatás, a D3-vitamin pótlása, a pozitív életszemlélet és a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel csökkenti a rákban való halálozás esélyét. (Forrás: femina.hu)

 

Comments for this post are closed.

Korai stádiumban sikerrel gyógyítható!

A prosztatarák is azon betegségek közé tartozik, amelyek a korai fázisban még tünetmentesek. A később jelentkező …

Tavaszi anyajegyszűrés

Évről évre növekszik hazánkban is a melanomában megbetegedettek száma. Mint tudjuk ez az egyik legagresszívebb daganatos …

Szaruhártya topográfia

A szaruhártya-topográfia egy korszerű és fájdalommentes szemészeti vizsgálat, amely pontos képet ad a szaruhártya …

World Sleep Day/Alvás világnapja 2025 Budapest

Az Alvás világnapja alkalmából ezekben a napokban a nemzetközi alvás szervezet, a World Sleep Society felhívására …

Angiológiai ellenőrzés az egészségesebb élethez

Az angiológiai szűrés kiemelkedő fontosságú a szív- és érrendszeri egészség megőrzése szempontjából. Az angiológia …

Makuladegeneráció – Az időskori látásvesztés fő oka

Az időskori makuladegeneráció (AMD) az éleslátást érintő betegség, amely a retina központi részének, a makulának …