Elhízás és mellrák
Akik felnőttkorukban legalább 20 kg-ot híztak, azoknak hatvan év felett 50%-kal nő a mellrák kockázata. A 21 kg-nál többet felszedők mellrák kockázata már 75%-kal nő meg. A menopauza után kialakult mellrákok 27%-a, illetve a mellrák eredetű halálozás 50%-a az elhízásnak tulajdonítható. A súlyfelesleget jobban mutatja a test zsírszázaléka: a legnagyobb arányt mutatóknak kétszer nagyobb volt a mellrák kockázata a legkisebb zsírszázalékot mutatókhoz képest. Az elhízás mellrák esetében igen rossz prognózisú: a legmagasabb testtömegindexű betegek 2,5-ször valószínűbben haltak meg öt éven belül, mint az alacsony BMI-jűek.
Az elhízás együtt jár a hiperinzulinizmussal, az inzulinrezisztenciával, a magas vércukor- és gyulladásszinttel, illetve fokozott a szexhormonok termelődése is. Fontos a megfelelő étkezés! A ketogén étrendnek a "kiéheztetésen" túli speciális hatása a sejtosztódás lassítása. A mellrák megelőzése alacsony szénhidráttartalmú paleo étrenddel nem fantazmagória, hiszen a természeti népek az élő bizonyítékai, hogy az ember azon az étrenden, amihez evolúciósan alkalmazkodott, nem lesz rákos. Az is bizonyos, hogy a már kialakult rák esetében is jelentősen elősegíti a teljes gyógyulást a kalória- és szénhidrát-csökkentett táplálkozás. (Forrás: Szendi Gábor: A mellrák "cukorhipotézise")
Amennyiben az elmúlt években testsúlya megnövekedett, érdemes laborvizsgálattal ellenőrizni egészségi állapotát.