Zsírbevitel és a daganatos megbetegedések
Egészséges a zsír, vagy sem?
Jelen állás szerint általánosan elfogadott lett, hogy zsírt szabad enni, mértékkel egészséges, főleg a megfelelő típusai. Ilyen például a mangalica sertés zsírja, mert sok jó koleszterint tartalmaz.
A zsírra szüksége van a szervezetnek, mert ha keveset eszünk, akkor lassul a működése, nem jut elég a koleszterinszint szabályzáshoz szükséges A-, D-, E- és K-vitaminból. Ráadásul a zsírhiányos állapotban nem képes elegendő kalcium beépülni, ez pedig a csontok károsodásához vezet, plusz romlik a hormontermelés, a vérképződés, és megnő a vérrögök kialakulásának esélye. A zsírban oldódó vitaminok hiánya is számtalan betegség kialakulását okozhatja. Tehát a zsír hasznos, de nagy mennyiségben, pláne a rossz típusból káros, és nem könnyű eltalálni a megfelelő egyensúlyt.
A kutatásról
A JAMA Oncology folyóiratban a napokban jelent meg a tanulmány, amelyben amerikai kutatók érdekes eredményt publikáltak az étrend, és a rákos megbetegedések kockázatának kapcsolatáról.
Az amerikai City of Hope orvostudományi központ kutatóprofesszora, Dr. Rowan Chlebowski és munkatársai több mint 48 ezer nő egészségének alakulását követték figyelemmel 8 és fél évig. A résztvevő nőknek, a kutatás kezdetekor tumormentes volt a szervezete.
Az önkéntesekből kiválasztottak 20 ezret véletlenszerűen, akiknek szabályozták az étrendjüket úgy, hogy zsírbevitelüket a napi elfogyasztott kalóriamennyiség 20%-ra csökkentették (átlagosan a 30%-a szokott a zsír lenni), emelett megkérték őket, hogy egyenek több gyümölcsöt, zöldséget, és teljes kiőrlésű gabonát. A többiek nem kaptak instrukciókat az életvitelükhöz, de tartottak nekik képzést az egészséges táplálkozásról.
A megdöbbentő eredmények
8 és fél év után elkezdték adatok feldolgozását, összegzését, feljegyezték a diagnosztizált rákos megbetegedések számát, az elhalálozásokat, és ezek okait.Az adatok azt mutatták, hogy az alacsony zsírtartalmú diétát folytató csoportba tartozóknál 22%-kal volt alacsonyabb az emlőrákkal diagnosztizált esetek száma, mint a másik csoport tagjainál. Továbbá a szabályozott étrendű csoportnál más daganat típusok kialakulásának kockázata 24%-kal, a szívbetegség rizikója pedig 38%-kal csökkent, a szabad étrenddel élő csoporthoz képest.
“A hatás, amelyet látunk, elég figyelemre méltó”. Sőt, a jelenlegi vizsgálat azt is megmutatta, hogy az étrend milyen hatással volt a rák diagnózisa után, mert a nők attól függetlenül folytatták a szabályozott étrendjüket, hogy diagnosztizáltak-e náluk rákot, vagy sem. “Úgy tűnik, hogy az étrendi beavatkozás a mellrák diagnózisát követően sokkal fontosabb, mint a diagnózis előtt.” – nyilatkozta Chlebowski professzor.
Étrend változtatással a rák ellen
A tanulmány arra is rámutatott, hogy minél hosszabb volt az alacsony zsírtartalmú diéta, annál jobb esélyeik voltak az emlőrák túlélésére. A szabályzott étrendű csoportnál a rákos elhalálozás csökkenését az étrend viszonylag szerény változásával sikerült elérni, mert ugyan a cél a napi zsírokból származó kalóriák 20% alatt tartása volt, de a csoportból sokan nem tudták tartani ezt a célt, és csak napi 25 vagy 27%-ra voltak képesek lemenni. A két csoport egészsége közötti különbség, ezzel együtt is hatalmas lett.
Chlebowski professzor azt állítja, az étrendet a rákos megbetegedések kezelésére szolgáló alapprogram részeként kellene támogatni, mert a kutatás eredményei alapján, már csupán az életmód megváltoztatásával is rendkívül jó eredmények érhetőek el.
Forrás: JAMA Oncology, HáziPatika