Tejallergia vagy laktózintolerancia?
Rengetegen nem vagyunk tisztában azzal, hogy az ételallergia és az ételintolerancia különböző fogalmak. Így a tejallergia sem keverendő össze a laktózintoleranciával azaz a tejcukor-érzékenységgel. Nézzük is meg mi a különbség!
Tejfehérje allergia?
Tejallergiáról akkor beszélhetünk, ha az elfogyasztott tejben lévő tejfehérjét (kazeint) allergén ként értelmezi szervezetünk és ez ellen kóros immunválaszt ad.
Hogyan ismerjük fel?
A tejallergia rendkívül változatos tüneteket produkál, közvetlenül a tej elfogyasztása után.
- Bőrtünetek (pl.: viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma)
- Emésztőrendszeri tünetek ( pl.: hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás)
- Légúti tünetek ( pl.: fulladás, asztma)
Laktózintolerancia?
A laktózt (tejcukrot) egy bizonyos laktáz nevű enzim alakítja át a vékonybélben felszívódó egyszerű cukrokká. Ha valakinél ez a laktáz enzim hiányzik, az okoz laktózintoleranciát. Ugyanis ebben az esetben a szervezet nem tudja lebontani és hasznosítani a cukrot, és ez által produkál tüneteket.
Hogyan ismerjük fel ?
A laktózintoleranciát könnyebb felismerni. A laktózintolerancia egyértelmű emésztőrendszeri panaszokkal jár. Tej vagy tejtermék fogyasztását követően hasmenéses széklet, puffadás, teltségérzet, hasi fájdalom vagy hányinger jelentkezik.
Vizsgáltassa ki Ön is !
Magyarországon számos embert érint a tejprobléma, sokan nincsenek is tisztába tüneteik valódi okával. Ha Önnek is hasonló bőr, légúti, vagy csak emésztőrendszeri tünetei vannak, látogasson el a Benyovszky Orvosi Központba és egy egyszerű laborvizsgálattal derítse ki, hogy Ön is tejproblémával áll-e szemben.