A szívinfarktus előjelei

A szívinfarktus előjelei

Az infarktus, vagy más néven szívinfarktus, súlyos állapot, amely akkor következik be, amikor a szívizom vérellátása jelentősen csökken vagy megszűnik, ami az érintett szívizom szöveteinek károsodásához vagy elhalásához vezet. Az infarktus előjeleit, más néven figyelmeztető tüneteit sokszor már napokkal vagy akár hetekkel a valódi esemény előtt tapasztalhatják, de ezek a tünetek nem mindig egyértelműek, ezért fontos, hogy minden gyanús jelet komolyan vegyenek.

Az infarktus leggyakoribb előjelei

  • Mellkasi fájdalom vagy diszkomfortérzés

Egyik legismertebb tünet a mellkasi fájdalom, melyet gyakran szorító, nyomó vagy égető érzésként írnak le. Ez az érzés középen, a szegycsont mögött jelentkezhet, de kisugározhat a bal karba, a nyakba, az állkapocsba, a hátba vagy akár a gyomor területére is. Az ilyen jellegű fájdalom nem minden esetben intenzív, előfordulhat, hogy csak enyhe kellemetlenségként jelentkezik, ami pihenéskor enyhül, de fizikai aktivitásra fokozódik.

  • Légszomj

Sokan légszomjként vagy légzési nehézségként élik meg az infarktus előjeleit. Ez akár pihenés közben is jelentkezhet, nem csak fizikai megterheléskor. A légszomj gyakran együtt jár a mellkasi fájdalommal, de önálló tünetként is megjelenhet. Ha azt veszi észre, hogy kisebb terhelések után is szokatlanul nehéz lélegezni, vagy éjszaka gyakran felébred légszomjjal, érdemes felkeresni az orvost.

  • Kimerültség vagy fáradtságérzet

Sok beteg szokatlanul fáradtnak vagy kimerültnek érzi magát, még akkor is, ha elegendő pihenést biztosítottak a testük számára. Ez a fáradtság gyakran nem magyarázható a szokásos napi tevékenységekkel, és lehet, hogy hetekig is fennáll. Ha úgy érzi, hogy állandóan fáradt, anélkül, hogy ezt konkrét okkal magyarázni tudná, érdemes orvosi kivizsgálást kérni.

  • Szédülés vagy ájulás

Az infarktust megelőzően szédülés, fejfájás vagy akár ájulás is előfordulhat. Ez a tünet gyakran a vérnyomás hirtelen csökkenésével vagy a szív pumpáló funkciójának gyengülésével függ össze, ami csökkenti az agy vérellátását. Ha gyakori szédülést, egyensúlyvesztést vagy ájulást tapasztal, érdemes haladéktalanul orvoshoz fordulni.

  • Hideg verejtékezés

A hideg, nyirkos verejtékezés szintén gyakori előjele lehet az infarktusnak. Ez a tünet gyakran stresszel vagy szorongással társul, de önmagában is jelentkezhet. A verejtékezés megjelenhet a mellkasi fájdalommal együtt, de akár anélkül is.

  • Hányinger vagy emésztési zavarok

Az infarktust megelőzően hányinger, hányás vagy emésztési zavarok is jelentkezhetnek, különösen nőknél. Sokszor ezeket a tüneteket összekeverik más betegségekkel, például gyomorproblémákkal, ezért nem mindig ismerik fel, hogy szívproblémával állnak szemben.

  • Karok, vállak, állkapocs vagy hát fájdalma

Bár a mellkasi fájdalom a leggyakoribb tünet, az infarktus esetén a fájdalom kisugározhat a test különböző részeibe is. Ez különösen a bal kar, a vállak, az állkapocs vagy a hát területén fordulhat elő. A fájdalom lehet éles vagy tompa, állandó vagy visszatérő. Ha ilyen fájdalmat érez, különösen, ha az együtt jár más szívproblémára utaló tünetekkel, azonnal forduljon orvoshoz.

  • Szívritmuszavarok

Az infarktus előtt szívritmuszavarok is felléphetnek. Érezheti úgy, mintha a szíve kihagyna egy ütést, túl gyorsan verne, vagy éppen rendszertelenül dobogna. Az ilyen típusú aritmiák, különösen, ha együtt járnak mellkasi fájdalommal, légszomjjal vagy szédüléssel, azonnali orvosi figyelmet igényelnek.

Kockázati tényezők

Magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a családban előforduló szívbetegségek. Ha ezek közül bármelyik jelen van az életében, különösen fontos, hogy figyeljen a fent említett tünetekre.

Mi a teendő, ha az infarktus előjeleit észleli?

Ha a fent felsorolt tünetek bármelyikét tapasztalja, különösen, ha több tünet egyidejűleg jelentkezik, fontos, hogy azonnal cselekedjen. Az infarktus sürgős orvosi beavatkozást igényel, mivel az idő kritikus tényező. Az időben történő kezelés növelheti a túlélés esélyét, és csökkentheti a szív maradandó károsodását.

  • Hívja a mentőket: Ne várjon, hogy a tünetek elmúljanak. Ha az infarktusra utaló tüneteket észlel, azonnal hívjon segítséget.
  • Ne vezessen: Ne próbáljon meg saját maga eljutni a kórházba. Várja meg a mentőt, amely biztonságosan eljuttatja a megfelelő ellátó intézménybe.
  • Pihenjen, és maradjon nyugodt: Amennyire lehet, próbáljon megnyugodni és kényelmes pozícióban maradni, amíg a segítség megérkezik.

Az infarktus megelőzése érdekében a rendszeres orvosi ellenőrzés, az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott étrend, valamint a stressz csökkentése kulcsfontosságú!



Comments for this post are closed.

Mit tegyünk azért, hogy jól aludjunk? Mindent elárult a szakértő!

Sokszor kevés figyelmet fordítunk arra, hogy kellőképpen kipihenjük magunkat, ami a mai, rohanó világban egyre általánosabb …

Lásson tisztán velünk!

A Látás Hónapja októberben megrendezésre kerülő kampány, amelynek célja a szem egészségének...

A szívinfarktus előjelei

Kockázati tényezők: magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, a dohányzás, mozgásszegény életmód …

Mi az allergiás nátha?

Az allergiás nátha (rhinitis allergica) az orr- és melléküregek nyálkahártyájának allergiás reakciója különféle …

Munkahelyi alvásszűrés, kipihent dolgozó

A Magyar Alvás Szövetség az európai munkaegészségügy új területére, az alvás minőségét felmérő és segítő …

A Benyovszky Orvosi Központ és a Magyar Vöröskereszt együttműködése

A népegészségügyi igények alapján szűrővizsgálatok bővítésével, az egészséges életmód, az egészségtudatosság …