A mediterrán étrend jótékony hatása
A mediterrán étrend vérnyomáscsökkentő hatását magyarázta meg egy brit kutatás: a telítetlen zsírsavak a nitritben gazdag zöldségfélék együtt védenek a magas vérnyomástól. A mediterrán étrendben használt olívaolaj, diófélék és az avokádó telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, a spenót, a zeller és a sárgarépa pedig nitritekben és nitrátokban bővelkedik. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az ilyen étrendnek vérnyomáscsökkentő hatása lehet.
A King’s College London (KLC) egy kutatócsoportja most arról számolt be, hogy ha ezt a két ételcsoportot kombinálják, a telítetlen zsírsavak és a zöldségek nitrogénvegyületei együtt speciális zsírsavakat hoznak létre.
A kutatók egereket használtak a kísérlethez, amelyben azt vizsgálták, hogyan csökkentik a vérnyomást ezek a speciális zsírsavak, vagyis gátolják-e azt az enzimet, amely a vérnyomást szabályozza.
Úgy módosították az egerek egy részének génjeit, hogy ellenálljanak ennek a gátló folyamatnak. Nekik magas maradt a vérnyomásuk, pedig olyan zsírsavakkal etették őket, amilyenek a mediterrán étrend fogyasztásakor alakulnak ki. Az egészséges egerek ugyanilyen táplálékot kaptak, és az ő vérnyomásuk csökkent.
Philip Eaton, a kutatás vezetője szerint munkájuk segít megmagyarázni, miért mutatta ki a korábbi kutatás, hogy az extraszűz olívaolajat és olajos magvakat használó mediterrán étrend csökkenti a szélütés, a szívproblémák és a szívrohamok, illetve más szív- és érrendszeri betegségek előfordulását. (Forrás: index.hu)
Amennyiben Ön csak ritka alkalmakkor fogyaszt mediterrán típusú ételeket, úgy érdemes felkeresni kardiológus szakorvosunkat a kedvezményes áron elérhető teljes, kardiológiai kivizsgálásra!
A teljes kardiológiai kivizsgálás tartalma:
- Kardiológiai és belgyógyászati szakkonzultáció
- EKG vizsgálat
- Vérnyomásmérés;
- Szívultrahang vizsgálat
- Alsó végtag artériás doppler vizsgálat
- Terheléses EKG vizsgálat
Szakorvos: Dr. Menyhárt Orsolya, belgyógyász, kardiológus szakorvos
Az ajánlat érvényessége: 2017. november 30.