Melanómát okoznak a citrusfélék?

Melanómát okoznak a citrusfélék?

A grapefruit és a narancslé gyakori fogyasztása összefügghet a rosszindulatú bőrrák, a melanóma magasabb kockázatával – állapította meg egy nagyszabású amerikai kutatás.

A több mint 100 ezer amerikai lakos étkezési szokásainak elemzése azt mutatja, hogy 36 százalékkal magasabb volt a melanóma kockázata azok közt, akik legalább napi 1,6-szor fogyasztottak grapefruitot vagy narancslét, mint akik heti két alkalomnál kevesebbszer ettek ilyet – idézte a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál a Journal of Clinical Oncology szaklapban közzétett tanulmányt.

Semmilyen más, bőrrákon kívüli daganatfajta kockázatának növekedése sem mutatott kapcsolatot a citrusfogyasztással.

A szerzők szerint az összefüggés a citrusokban talált furokumarinok számlájára írható. Ezek a vegyületek – korábbi tanulmányok szerint – a bőrt érzékenyebbé teszik a napfény és annak melanómát okozó ultraibolya (UV) sugarai iránt.

“További kutatások nélkül nem ajánlhatjuk, hogy bárki kevesebb citrusfélét egyen, de akik sok grapefruitot és narancslét fogyasztanak, különösen óvakodjanak attól, hogy hosszú időt töltsenek a napon” – mondta Shaowei Wu, a tanulmány vezető szerzője, a Brown Egyetem orvosi karának PhD-hallgatója.

A kutatók 63 810 nő és 41 622 férfi adatait elemezték. A táplálkozásról szóló kérdőívet legalább négyévenként töltették ki a résztvevőkkel, életmódjukról és egészségügyi adataikról kétévente kértek adatokat.

Egy adag citrusféle alatt fél grapefruitot, egy narancsot vagy egy kis pohár (1,7 deciliter) grapefruit- vagy narancslét értettek. Nem vehetett részt a kutatásban olyan, akinek korábban rákja volt.

Az akár 26 évig is tartó követési időszakban a résztvevők 1,7 százalékánál (1840 embernél) állapítottak meg melanómát. Mind a nőknél, mind a férfiaknál összefüggött a rosszindulatú melanóma magasabb kockázata és a nagyobb citrusfogyasztás, leginkább a teljes grapefruit esetében, ezután következett a narancslé.

Érdekes módon sem a grapefruit leve, sem a teljes narancs fogyasztása nem mutatott kapcsolatot a melanómával. Az összefüggést nem befolyásolta sem az életkor, sem az életmód olyan tényezői, mint a testmozgás, a dohányzás, az alkohol és a kávé fogyasztása vagy a C-vitamin szedése. Erősebben befolyásolta a melanóma kockázatát, hogy gyerekként és serdülőként érzékenyek voltak-e a résztvevők a napégésre, valamint az, hogy mennyi időt töltöttek közvetlen napsugárzásnak kitéve.

(MTI)



Comments for this post are closed.

Tavaszi anyajegyszűrés

Évről évre növekszik hazánkban is a melanomában megbetegedettek száma. Mint tudjuk ez az egyik legagresszívebb daganatos …

Szaruhártya topográfia

A szaruhártya-topográfia egy korszerű és fájdalommentes szemészeti vizsgálat, amely pontos képet ad a szaruhártya …

World Sleep Day/Alvás világnapja 2025 Budapest

Az Alvás világnapja alkalmából ezekben a napokban a nemzetközi alvás szervezet, a World Sleep Society felhívására …

Angiológiai ellenőrzés az egészségesebb élethez

Az angiológiai szűrés kiemelkedő fontosságú a szív- és érrendszeri egészség megőrzése szempontjából. Az angiológia …

Makuladegeneráció – Az időskori látásvesztés fő oka

Az időskori makuladegeneráció (AMD) az éleslátást érintő betegség, amely a retina központi részének, a makulának …

OCT vizsgálat

Az általános szemészeti vizsgálat kiegészítéseként a pontos diagnózis vagy bizonyos betegségek kizárása érdekében …